Dr. Öğr. Üyesi Gamze Bozkul’a TÜBİTAK 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu

07 Ekim 2024 Pazartesi

Proje Başlığı:  Prostat Cerrahisi Uygulanacak Hastalara Mobil Uygulama ile Verilecek
Eğitimin Hasta Sonuçlarına Etkisi

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gamze BOZKUL

Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hemşirelik Bölümü

Araştırma Yapılacak Kurum:  Mersin Üniversitesi
Proje Süresi: 18 ay

Prostat cerrahisi uygulanacak hastanın cerrahi girişim öncesi dönemden itibaren desteklenmesi ve taburculuğa hazırlanması, olumlu hasta sonuçları için önemlidir. Cerrahi girişim geçirecek hastaların yaşadığı endişe ve korku, stres yanıtına yol açarak olumsuz hasta sonuçlarına neden olmaktadır. Bu durum hastaların daha fazla ağrı ve anksiyete yaşamasına, memnuniyet ve konfor düzeylerinin azalmasına neden olmakta ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyerek komplikasyon riskini artırmaktadır. Bu aras¸tırmada, TURP uygulanacak hastalara mobil uygulama ile verilecek eğitimin hasta sonuçlarına (cerrahi giris¸im o¨ncesi anksiyete, cerrahi korku, cerrahi giris¸im sonrası agˆrı, hemodinamik parametreler, memnuniyet ve hastanede kalıs¸ su¨resi) etkisini belirlemek amaçlanmıştır.